Vetgirig lekman? Läs in dig på en byggblogg

23 feb

Vetgirig lekman? Läs in dig på en byggblogg

Har du varit inne på en byggblogg någon gång? Faktum är att många byggprojekt påbörjas lite för snabbt – med lite för svaga förkunskaper, och med lite för dålig planering. Ett sätt att bli bildad inom bygg är att läsa in sig på många av de olika byggbloggarna som finns på nätet. I den här texten ges exempel på olika blogginlägg som du kan hitta.

Byggblogg om vidareutbildning i asbestsanering

En större byggblogg har fokus på vidareutbildning och arbetsmarknad. Lönar det sig exempelvis att utbilda sig inom sanering av asbest? Arbetar man till exempel med rivning, är man säkerligen medveten om de höga krav som Arbetsmiljöverket ställer när det gäller just asbest.

På en sådan kurs kan man bland annat lära sig om följande:

  • Hur man hanterar relevanta verktyg och annan utrustning.
  • Hur området ska isoleras efter arbetet.

De menar också att en sådan utbildning bör innehålla praktiska moment, där deltagarna får gå hands on.  

Att måla om fasaden

En annan byggblogg har fokus på målning. Här kan besökarna exempelvis få en kort introduktion till vad det innebär att måla om fasaden. Det är även vanligt med inlägg om hur hantverkare ska väljas samt vad som gäller kring ROT-avdraget inom detta yrkesområde.

Bland annat brukar tipset vara att ta kontakt med flera olika måleriföretag och ta in offerter – för att sedan jämföra de prisförslag man får. Här gäller det att vara noga med att få samtliga kostnader specificerade och att fråga om till exempel skylift eller byggställning är medräknade i offerten.

Kort om vad VVS-montörer gör

Ett annat blogginlägg från samma byggblogg heter ”Vad gör en rörmokare?”. Frågan besvaras med att en VVS-montör jobbar med allting som är relaterat till just VVS, som är förkortning för värme, ventilation och sanitet.

Inlägget handlar om att en VVS-montör arbetar med betydligt mer än bara rören. Förut var det vanligare att man sa rörmokare, men eftersom jobbet har breddats betydligt under modern tid, har man börjat använda en annan benämning. Rörmokare kan behövas vid allt från en badrumsrenovering till installation av en diskmaskin.

Via en byggblogg går det att hitta inspiration, råd och idéer. Framförallt bör blogg väljas utifrån egna kunskaper, erfarenhet och projekt. En del ska nog bara låta sig inspireras – men sedan låta hantverkarna göra jobbet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *